Koopwoning gebreken

Een koopwoning met gebreken is geen grap. Stel, je koopt een nieuwe woning en je merkt een gebrek op ná de overdracht. Je kunt er nu niet met een gerust hart wonen, dus ga je op onderzoek uit. Wat kun je wellicht nog verhalen, qua kosten, op de verkoper?

Is de verkoper aansprakelijk?

In veel gevallen is het goed mogelijk dat de verkoper aansprakelijk is voor het gebrek aan jouw woning. Mits je als koper hebt voldaan aan je onderzoeksplicht en tijdens het koopproces veel vragen stelde en zaken onderzocht. Heb jij aan jouw onderzoeksplicht voldaan, dan kan het zomaar zijn dat hij het moet repareren of dat hij de kosten voor jou moet vergoeden. Maar in welke situaties is de verkoper aansprakelijk?

  • Als je er niet op normale wijze, veilig kunt wonen;
  • Wanneer de verkoper het gebrek bewust heeft achterhouden.

Kun je jouw nieuwe huis niet fatsoenlijk gebruiken, omdat er bij wijze van spreken water door het plafond recht in je woonkamer lekt? Dan heb je een vrij grote kans, dat de verkoper aansprakelijk gesteld kan worden. Mocht het zo zijn dat de verkoper het gebrek bewust achterhield en kun je dat bewijzen, dan heb je een solide zaak. Ook als hij het had moeten weten, dan zijn er kans voor jou als koper. Zoals jij als koper een onderzoeksplicht hebt, heeft de verkoper een mededelingsplicht.

Wat zijn voorbeelden van verborgen gebreken?

Heb je vragen over de koopwoning en gebreken? Je kunt bij Groene Hart Juristen altijd je geschil melden óf even contact met ons opnemen.

Heb je vragen?

Wij helpen jou graag verder. Laat je naam, telefoonnummer en e-mailadres achter en wij bellen je terug.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*