Wat is een BV?

Ben jij ondernemer en op dit moment bezig met het oprichten van een besloten vennootschap (BV)? Dan is het belangrijk om te weten wat dit voor jou betekent. 

Wat is een BV? 

Bij de besloten vennootschap wordt jouw bedrijf gezien als rechtspersoon en kan het bedrijf zelf verplichtingen aangaan. 

Een rechtspersoon is een juridische constructie waarbij een bedrijf zelfstandig rechtshandelingen verricht, zoals bijvoorbeeld het sluiten van overeenkomsten, het hebben van bezittingen en schulden en rechtszaken aanspannen. Hiermee heeft een rechtspersoon rechtspersoonlijkheid

Doordat de BV deze rechtspersoonlijkheid bezit is de oprichter niet persoonlijk aansprakelijk voor schulden in het bedrijf. Het uitgangspunt bij een BV is daarom ook dat de onderneming niet met zijn of haar privévermogen aansprakelijk is voor eventuele schulden van de BV. 

Oprichting van een BV

Een BV wordt opgericht samen met een notaris. Samen maak je een oprichtingsakte. Hierin worden de statuten vastgelegd. De statuten geven de basis van jouw bedrijf. In deze documenten worden de interne regels en afspraken van de BV opgenomen. 

Daarnaast staat in de oprichtingsakte wie de aandeelhouders zijn en wat het doel van de organisatie is. Ook moet jouw bedrijf ingeschreven worden bij de Kamer van Koophandel en in het bezit zijn van een BTW nummer. 

Wat zijn de voordelen van een BV?

Als je in de BV zit zijn er verschillende voordelen. Één van die voordelen is de aansprakelijkheid van aandeelhouders. Deze beperkt tot het bedrag dat jij als aandeelhouder in de onderneming gestort hebt. Jouw deel van de onderneming kan ook eenvoudig worden overgedragen door slechts de overdracht van de aandelen.

Daarnaast hoef je in het geval van een BV minder belasting te betalen over de winst. De winst van een BV is namelijk fiscaal aftrekbaar. Wil je meer weten over de fiscale voordelen van een BV? Neem dan vooral een kijkje op de website van onze partner, MKBTR

Wist je dat je voor een BV helemaal geen groot startkapitaal nodig hebt? Voor de oprichting van een BV is slechts een startkapitaal nodig van € 0,01. Natuurlijk komen er wel weer andere kosten bij kijken.

Zijn er ook nadelen?

Het opzetten en het onderhouden van de BV is echter wel tijdrovend en er komen best wat kosten bij kijken. Dit kan een nadeel zijn. Bijkomende kosten zijn bijvoorbeeld verplichte aangiften bij de KvK en het laten controleren van de jaarcijfers door een accountant. 

Hulp nodig?

Wil jij meer weten over de oprichting van jouw organisatie of heeft deze blog vragen opgeroepen? Wij begrijpen dat je vragen hebt en staan jou graag te woord.