De trouwdag is vaak de mooiste dag van je leven. Het is een dag om de liefde te vieren samen met alle dierbaren van jou en jouw partner.  

 

Ben jij zelfstandig ondernemer? Dan is het wel belangrijk om goed na te denken hoe je in het huwelijksbootje stapt. Er moet rekening gehouden worden met wat er gebeurt bij schulden, een faillissement of bij een scheiding. In Nederland kun je trouwen in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden. We leggen ze hieronder even kort uit. 

 

Gemeenschap van goederen 

Als bij het huwelijk niets geregeld wordt, trouw je in beperkte gemeenschap van goederen. Hierbij blijven persoonlijke bezittingen en schulden van voor het huwelijk van jezelf. Gezamenlijke bezittingen en schulden na het huwelijk blijven gezamenlijk. Er ontstaan daarbij dus drie vermogens: jouw eigen privévermogen, jouw partners privévermogen en jullie gemeenschappelijk opgebouwd vermogen (ook wel gemeenschap genoemd).  

 

In artikel 1:95a van het Nieuw Burgerlijk Wetboek is een regeling opgenomen voor ondernemingen die buiten de gemeenschap van goederen vallen. Dit zijn de ondernemingen die voor het huwelijk aan een echtgenoot toebehoorde.  

 

Deze regeling bepaalt dat indien deze onderneming winsten reserveert, na aftrek van de salarissen, deze veelal aan de gemeenschap vergoed moeten worden. Dit met de gedachte dat bij een baan in loondienst, deze loon ook in de gemeenschap zou zijn gevallen.  

Indien je trouwt in gemeenschap van goederen en één van de echtgenoten vanaf voor het huwelijk al eigenaar is van een onderneming, moet de ondernemer dus een redelijke vergoeding betalen aan de gemeenschap. 

 

De gemeenschap is het vermogen wat gezamenlijk toebehoort aan de partners. Dit betreft dus het vermogen buiten het privévermorgen om.  

 

Het trouwen in gemeenschap van goederen is vaak niet de slimste keuze voor ondernemers. In gemeenschap van goederen is jouw partner niet volledig beschermd tegen het ondernemersrisico. Gaat de zaak failliet of zijn er schulden dan moet dit vanuit privé geld betaald worden. 

 

Het uitgangspunt van trouwen in gemeenschap van goederen is namelijk: ‘dat wat gedurende het huwelijk wordt verdiend in de gemeenschap valt, evenredig verdeeld wordt’. De kans is daarom altijd aanwezig dat de onderneming betrokken wordt bij een echtscheiding. Daar gaan je natuurlijk niet van uit, maar het is wel goed om daarover na te denken. 

 

Als ondernemer is het daarom gunstiger om te trouwen op huwelijkse voorwaarden.  

 

Huwelijkse voorwaarden 

Trouwen op huwelijkse voorwaarden betekent dat de volledige waarde van jouw bedrijf van jou blijft. Dit is voor ondernemers vaak een logische keuze om hun partner te beschermen in het geval van schulden of faillissement.  

 

De bescherming is vooral belangrijk als je als ondernemer hoofdelijk aansprakelijk bent voor alle schulden. Dit is het geval bij een eenmanszaak of een vennootschap onder firma. Dit geldt niet voor een BV of NV. 

 

Om te voorkomen dat jouw partner ook te maken krijgt met jouw bedrijfsschulden is het daarom slim om te trouwen op huwelijkse voorwaarden. Andersom kan jouw bedrijf niet betrokken worden bij een mogelijke echtscheiding.  

 

Indien je eigenaar bent van een besloten vennootschap ben je niet hoofdelijk aansprakelijk. Hierbij speelt het belang van trouwen op huwelijkse voorwaarden dus een minder grote rol.  

Het is dus belangrijk goed na te denken hoe je in het huwelijksbootje stapt. Deze voorzichtigheid kan het beste gewaarborgd worden door te trouwen op huwelijkse voorwaarden. Leg deze huwelijkse voorwaarden vast bij een notaris.  

 

Hulp nodig? Onze familierechtjuristen helpen je graaf bij het vaststellen van huwelijkse voorwaarde of ander advies. We staan graag voor je klaar!