Intellectueel eigendomsrecht

IE-recht (Intellectueel eigendomsrecht)

Het vastleggen van intellectueel eigendom is van groot belang voor een onderneming. Het geeft jou namelijk het alleenrecht op een product of een merk en dat kan jou voordeel opleveren ten opzichte van jouw concurrenten. Belangrijk is om zeker te stellen dat een product of een merk ook écht alleen van jou is. Je kunt makkelijk in conflict raken indien dit niet het geval is. Laat je tijdig adviseren door een jurist intellectueel eigendom in het geval je daadwerkelijk in conflict geraakt bent.

Auteursrecht

Auteursrecht, ook wel copyright genoemd, houdt in dat jij alleenrecht hebt op een door jou gemaakte tekst, foto, logo, film of ander werk van letterkunde, wetenschap of kunst. Iemand anders mag dus bijvoorbeeld niet zomaar jouw tekst gebruiken onder zijn of haar naam of zonder bronvermelding. Ook huisstijl valt onder het auteursrecht. Heb jij inbreuk op jouw auteursrecht opgemerkt? Snel handelen is dan geboden. Wij kunnen je adviseren met betrekking tot de te nemen stappen tegen de inbreukmaker. In het uiterste geval starten we in overleg met jou een gerechtelijke procedure tegen de inbreukmaker.

Merkenrecht

Een merk gaan gebruiken? Controleer dan eerst of dit merk niet al bestaat. Een merk dient als zodanig gedeponeerd te worden in een merkenregister. Hier kan door middel van een merknaamonderzoek ook worden nagegaan of een merk al bestaat. Wij kunnen je hier uiteraard bij helpen. Jouw merk bij iemand anders opgemerkt? Wij helpen je graag bij het handhaven van jouw rechten door namens jou op te treden tegen partijen die inbreuk maken op jouw merk.

Handelsnaamrecht (domeinnaam)

Bij het starten van een onderneming is het niet zomaar toegestaan elke naam te gebruiken. Een handelsnaam mag bijvoorbeeld geen inbreuk maken op het merkenrecht van iemand anders. Een andere onderneming mag bijvoorbeeld ook niet jouw handelsnaam, of een sterk daarop lijkende handelsnaam, gaan voeren wanneer hierdoor gevaar voor verwarring bij het publiek kan ontstaan. Hetzelfde geldt voor een domeinnaam. Bij het starten van een onderneming is het voorafgaand aan de inschrijving raadplegen van het Handelsregister geen overbodige luxe. Reeds in het bezit van een onderneming en jouw handelsnaam of domeinnaam bij iemand anders gezien? Laat je adviseren en bijstaan door een jurist intellectueel eigendom. Neem vandaag nog contact met ons op.

Conflicten intellectueel eigendom

Naast het feit dat concurrenten geen inbreuk mogen maken op jouw intellectueel eigendom, geldt dat andersom natuurlijk net zo goed. Om conflicten te voorkomen is het belangrijk zaken met betrekking tot intellectueel eigendom vast te leggen in een overeenkomst. Onverhoopt toch een conflict? Wij voorzien je graag van advies en vertellen welke stappen je het beste kunt ondernemen bij een conflict. Indien noodzakelijk starten we namens jou een gerechtelijke procedure.

Groene Hart Juristen behandelt alle soorten kwesties rondom intellectueel eigendom, zoals:

  • Conflict bij inbreuk in intellectueel eigendom
  • Bescherming intellectueel eigendom
  • Merkbescherming
  • Merknaamonderzoek
  • Merkenregistratie
  • Juridische procedure auteursrecht
  • Bescherming van een handelsnaam
  • Sanctie onrechtmatig voeren handelsnaam
  • Sanctie inbreuk auteursrecht
  • Sanctie inbreuk merkenrecht

Bel mij terug

Wij helpen jou graag verder. Laat je naam, telefoonnummer en e-mailadres achter en wij bellen je terug.

"*" indicates required fields

Naam*