In Trouwen en ondernemerschap 1 namen we je mee in het verschil tussen trouwen in huwelijkse voorwaarden en trouwen in gemeenschap van goederen. Maar trouwen in huwelijkse voorwaarden wat betekent dat eigenlijk precies en waar moet je op letten?

Met huwelijkse voorwaarden wordt een overeenkomst tussen twee echtgenoten bedoeld. Er wordt voor deze vorm van huwelijk gekozen, als je er voor kiest om niet te trouwen in beperkte gemeenschap van goederen. Sinds 2018 trouw je automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Je kunt hier daar meer over lezen.

In de huwelijkse voorwaarden kun je de rechten en plichten met betrekking tot het huwelijksvoorwaarden van jou en jouw partners vastleggen. Zo kun je als ondernemer zowel jullie vermogen als de onderneming specifieker vastleggen.

Wat bedoelen we met het huwelijksvermogen? Dit is het geheel van bezittingen en schulden van echtgenoten of geregistreerd partners.  

IN 6 STAPPEN HUWELIJKSE VOORWAARDEN

Waar moet je op letten bij de huwelijkse voorwaarden. Hieronder in het kort zes verschillende onderdelen die je mee kunt nemen in de huwelijkse voorwaarden.

1. Vermogenspositie Wat is jullie vermogenspositie van voor het huwelijk? Het is belangrijk om dit duidelijk vast te stellen. Hiermee kunnen jullie bepalen welke bezittingen en schulden in huwelijk het huwelijks zijn ontstaan en welke bezittingen en schulden van voor het huwelijk zijn. Welke neem je mee en welke neem je niet mee?

2. Eigendom Bepaal samen jullie gemeenschappelijk eigendom. Bedenk welke bezittingen en inkomsten gemeenschappelijk eigendom of privé-eigendom worden. De keuze is geheel aan jullie. Mocht een van jullie een onderneming hebben dan is het misschien een goed idee om deze privé-eigendom te houden.

3. Verantwoordelijkheden Wie heeft welke verantwoordelijkheden? Het is erg belangrijk om te dit bespreken. Hoe zien jullie het voor je. Wie gaat er meer doen in het huishouden, wie gaat er meer werken en wie gaat de (toekomstige) kinderen opvoeden. Natuurlijk kunnen verantwoordelijkheden ook samen gedragen worden. Maar voorkom dat jullie dingen van elkaar verwachten zonder dat jullie dit weten.

4. Echtscheiding Niemand wil van te voren nadenken over een echtscheiding, toch is het belangrijk om na te denken over een eventuele echtscheiding. In de mooie periode van jullie huwelijk wil je dit natuurlijk vermijden, maar toch is het belangrijk om afspraken te maken over hoe een echtscheiding zal worden aangepakt. Maak afspraken over de verdeling van de bezittingen, de alimentatie en omgangsregelingen voor de kinderen. Mocht het in de toekomst toch gebeuren, dan zorgt dit voor minder zorgen en regelwerk.

5. Hulp Jullie hebben al erg goed nagedacht over de huwelijkse voorwaarden, maar betrek ook een jurist of advocaat hierbij. Laat de huwelijkse voorwaarden beoordelen en kijk of je niet wat mist. Hiermee ben je er zeker van dat de voorwaarden ook bindend zijn. Onze juristen helpen jou hier graag bij. 

6. Veranderingen Als laatste is het belangrijk om te onthouden dat bij veranderde omstandigheden de huwelijkse voorwaarden ieder moment aangepast kunnen worden.

Zoals je hebt gelezen, zijn de huwelijkse voorwaarden niet alleen bedoeld om bezittingen en vermogen te regelen, maar ook om verantwoordelijkheden en verwachtingen tijdens het huwelijk duidelijk te maken. 

Trek een moment uit om deze huwelijkse voorwaarden te bespreken en wees open en eerlijk tegen eerlijk in jullie verwachtingen. En zoek professioneel advies bij iemand die er echt verstand van heeft. Hiermee ben je er zeker van dat de huwelijkse voorwaarden werken voor nu maar ook voor later in de toekomst.